Brandchef till Umeå

Umeå kommun söker brandchef till Umeregionens brandförsvar
Vill du bidra till att skapa välfärd och samhällsnytta? Vill du arbeta aktivt för ett tryggt samhälle? Då vill vi gärna veta mer om dig! Vår nuvarande brandchef Lars Tapani planerar sin pension. Som hans efterträdare ges du möjligheten att fortsätta leda en självständig och väl fungerande verksamhet framåt. Dessutom både medverka och påverka det pågående utvecklingsarbetet av det interna och externa regionsamarbetet inom brandförsvaret.

Ditt uppdrag
Umeregionens brandförsvar, där Umeå, Vindeln och Robertsfors ingår, har idag ett kommunöverskridande samarbete under en gemensam ledning som möjliggör en bättre kostnadseffektivitet samt högre utvecklingsförmåga och kvalitet i samordningen av kommunernas enskilda resurser. Utöver övergripande verksamhetsansvar är du som brandchef ansvarig för att skapa en organisation som tillfredsställer krav och behov från både medborgare och medarbetare. Till din hjälp har du en stab samt tre enhetschefer med delegerat drift- och arbetsmiljöansvar för deras respektive enheter inom Räddningstjänst, Olycksförebyggande samt Säkerhet. Som brandchef är du föredragande och nämndsansvarig chef i Brand- och räddningsnämnden och ingår dessutom i stadsdirektörens ledningsgrupp. Tjänsten utgår från Umeå och är aktuell för säkerhetsprövning.

Din profil
Du har mångårig chefserfarenhet som inkluderat budget- och resultatansvar, gärna inom verksamhet med beredskap. Du har stor förståelse och intresse för vår samhällsviktiga verksamhet, och gärna erfarenhet från politisk styrd verksamhet. Det bör ha utbildning på högskolenivå, gärna med ekonomisk inriktning. Det är även en fördel om du är utbildad brandingenjör, men det är inget krav. Rollen förutsätter att du har goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.

Ditt ledarskap präglas av engagemang, tydlig kommunikation och handlingskraft. Du bygger långsiktiga relationer och står för ett öppet och involverande ledarskap. Du motiveras av att arbeta målinriktat och har ett genuint intresse för strategiska framtidsfrågor inom området. Du har integritet och har även förmågan att förhålla dig lugn och sansad i pressade och krisbetonande situationer.

Din intresseanmälan
I denna rekrytering samarbetar vi med Vedea AB (www.vedea.se) och Åsa Holmström, 0720-50 52 80. För mer information går det även bra att kontakta stadsdirektör Margaretha Alfredsson, 0705-58 23 80. Du är välkommen med din intresseanmälan märkt BRANDCHEF senast den 14 april 2021 via www.vedea.se/cv.

Fackliga kontaktpersoner:
Kommunal, Emelie Persson, 090-16 18 87
SACO, Joakim Åsberg, 090-16 28 29
Vision, Marie Sandström, 070-278 03 35
BRF/Brandmännens Riksförbund, David Sagebo, 070- 615 55 17

Organisationsbeskrivning
Umeåregionens brandförsvar är en stor del av Umeås totala tillväxt och hör organisatoriskt till stadsledningskontoret i Umeå kommun. Umeå brandförsvar leds politiskt av en för Umeå, Vindeln och Robertsfors gemensam brand- och räddningsnämnd, där Umeå är värdkommun. Verksamheten har tre enheter inom olycksförebyggande, räddning samt säkerhet med totalt ca 230 medarbetare varav ca 150 personer är RiB – Räddningspersonal i Beredskap. I Umeåregionens brandförsvar finns det totalt tio brandstationer. På Umeå brandstation arbetar heltidsanställda brandmän. De övriga nio är deltidsstationer i Holmsund, Hörnefors, Tavelsjö, Sävar, Botsmark, Robertsfors, Ånäset, Vindeln och Åmsele. Utöver att vi just nu bygger en ny brandstation i Umeå arbetar vi aktivt med att utöka möjligheterna till fler kommunöverskridanden samarbeten. Läs gärna mer via www.umea.se/brand